7 meest gemaakte fietsfouten
- 11 november 2021
- 0 Comment(s)
Er zijn een aantal veel voorkomende fietsfouten die nieuwe fietsers meestal maken als ze beginnen. Zorg ervoor dat je deze fietsfouten vermijdt. Vandaag gaan we je alles vertellen over: de 7 meest gemaakte fietsfouten.
Of je nu een nieuwe fietser bent of een veteraan bent die al duizenden kilometers in de benen heeft, we maken op de fiets allemaal fouten. We leren het beste door een ‘ervaringsleercyclus’ door te maken, zoals dat met een deftig woord heet. Dus, voordat je meer fouten maakt op de fiets kijken we naar deze veelgemaakte fietsfouten, hopelijk helpen ze je en kunnen ze je zelfs verbeteren als wielrenner of fietser.
1. Zadelhoogte
Naast zachte banden is de zadelhoogte een van de belangrijkste redenen waarom je als fietser inefficiënt kan zijn. Een te hoog of te laag zadel betekent namelijk dat de kracht van de benen niet goed wordt overgebracht. Doe het volgende als richtlijn om jouw zadelhoogte goed te krijgen:
- Rijd mee met je hiel op het pedaal (wanneer je geen klik pedalen hebt).
- Wanneer je been helemaal onderaan de pedaalslag is, moet je been bijna recht zijn, maar niet helemaal.
- Stel je zadel op deze hoogte in.
Als je dan met je voet in de ‘normale’ positie rijdt (bal van je grote teen over het midden van de pedaalas), dan zou je een efficiënte trapbeweging moeten krijgen, op een ideale hoogte.
Wees echter niet bang om vanaf dit punt een beetje hoger of lager te gaan, gewoon om de zaken te fine-tunen indien nodig.
Je moet nog steeds de grond kunnen raken met je tenen aan weerszijden van de fiets terwijl je in het zadel zit. Dit om te voorkomen dat je gemakkelijk valt als je los klikt vanuit de pedalen.
Bikefitting voor perfectie:
Wil je echter zeker weten dat je zadel op de optimale hoogte staat? Dan kan je het beste een bikefitting laten doen. Een bikefitting kan jouw houding perfectioneren en je rijgedrag verbeteren door je fiets aan te passen aan de geometrie van jouw lichaam. Voordat ze aan jouw fiets gaan werken, gebruiken getrainde fietsmonteurs een reeks technieken om alles te beoordelen, van de flexibiliteit tot het volgen van jouw benen.
Het lichaam van iedereen is anders. Sommigen van ons hebben lange benen en korte torso’s; sommige vrouwen hebben moeite om hun remhendels te bereiken omdat ze kleine handen hebben; sommige mensen trappen een beetje anders dan anderen; misschien heb je één been dat iets langer is dan het andere en wist je dat niet eens! Naast het feit dat ons lichaam is zoals het is, kunnen blessures of persoonlijke doelen van invloed zijn op hoe je je fiets moet afstellen om comfort, efficiëntie en kracht te maximaliseren.
Gelukkig hebben fietsen net als machines, veel verstelbare onderdelen. In feite kan elk contactpunt op de fiets worden veranderd om beter bij jouw lichaam te passen.
2. Niet op de juiste manier tanken voor een rit
Bij hardlopers verwijst de uitdrukking “de muur raken” naar het punt waarop het lichaam geen brandstof/energie meer heeft en tot stilstand komt. Wielrenners noemen dit fenomeen een ‘’hongerklop’’ en het is iets wat de meeste renners wel eens zal zijn overkomen, zelfs de profs. Als je op pad gaat, neem dan wat meer eten mee dan je eigenlijk nodig hebt en misschien twee bidons, vooral als je in afgelegen gebieden rijdt waar de kans klein is dat je ergens iets kunt vinden om te bevoorraden. Plan vooruit, want wat eten/drinken achter de hand hebben is beter dan het risico lopen dat je uitgeput raakt.
3. Remmen in bochten
Dit is een veel voorkomende fietsfout, vooral bij beginnende fietsers. De veiligste en meest efficiënte techniek is om te remmen voor de bocht, en niet om te remmen als je de bocht in gaat, want als je dit doet terwijl je fiets schuin overhelt, kan jouw fiets blokkeren, waardoor je de controle verliest en ten val komt.
De veiligste, meest efficiënte techniek is om te remmen vóór de bocht, en niet om te remmen wanneer je de bocht ingaat.
Om veilig te remmen moet je dat doen bij het naderen van een bocht, waarbij je ervoor zorgt dat je zachtjes remt, maar genoeg om je af te remmen tot het punt waar je veilig de bocht door kunt. Vergeet niet vroeger te remmen in natte omstandigheden omdat de remafstand dan groter is, vooral voor degenen met remklauwen in plaats van schijfremmen.
4. Geen reserveonderdelen of gereedschap
Wanneer je vertrekt op een rit moet je ervoor zorgen dat je een paar essentiële reserveonderdelen en gereedschappen hebt ingepakt die je thuis kunnen brengen mocht je een probleem hebben. Als leidraad neem ik altijd de volgende zaken mee die je in een zadeltas onder je zadel kunt opbergen of in je zakken kunt verdelen:
- 2 x binnenbanden
- Bandenlichters
- Patches (onmiddellijk opplakken is het beste)
- Minipomp (of CO2 patroon)
- Multitool (idealiter met een kettingpons)
5. Hard op de rem gaan
Wanneer je moet vertragen, grijp dan niet te hard naar de remmen. Remmen moet op een gecontroleerde manier gebeuren, zodat de gewichtsverdeling van je op de fiets zo stabiel mogelijk blijft. De gevaren van plotseling remmen zijn onder andere verlies van controle en stabiliteit en in sommige gevallen kan het ertoe leiden dat je over het stuur vliegt. Om veilig te remmen moet je goed vooruit kijken, anticiperen en rustig remmen met de voor- en achterrem tegelijk.
6. Te ver, te hard, te vroeg rijden
Ken je vermogen en rijd daarbinnen. Er is niets mis met hoog mikken, maar de sleutel tot het bereiken van je ambities is om gestaag op te bouwen. Wielrennen is een harde sport, maar wel een sport die veel voldoening geeft. Schaad je zelfvertrouwen niet door te snel te veel te doen, want een goede, constante en gestage training zal je vooruitgang brengen in plaats van vanaf het begin te proberen te hard van stapel te lopen.
7. Slecht fietsonderhoud
Ook dit is basisinformatie, maar het is zowel vanuit het oogpunt van gemak als van veiligheid van belang. Maak er een gewoonte van om je fiets regelmatig te controleren en te onderhouden, vooral als je niet in verlegenheid gebracht wilt worden als je langs de kant van de weg gered moet worden. Besteed bijzondere aandacht aan de remmen, de versnellingen, het stuur en de banden, en reinig en smeer de ketting regelmatig. Het is verstandig om jouw fiets regelmatig een onderhoudsbeurt te geven, vooral als je twijfelt over een complexer onderdeel van je fiets. Het beste advies is om het er niet op te wagen.
Heb jij nog aanvullingen op de 7 meest gemaakte fietsfouten? Laat het ons en je medefietsers weten!