De 7 meest gemaakte wielerfouten in het voorjaar
- 17 januari 2020
- 0 Comment(s)
De dagen worden steeds wat langer, en dat betekent dat het voorjaar er weer aankomt! Vaak zie je dat het weer even wennen is als je gaat fietsen. Ook als je het hele jaar fietst kan het toch even wennen zijn als de jaargetijden zich afwisselen. Lees daarom de 7 meest gemaakte wielerfouten in het voorjaar om jezelf extra goed voor te bereiden op het nieuwe seizoen:
1. Te koud gekleed
Als de zon schijnt lijkt het verleidelijk om een laagje uit te doen. Maar als het donker wordt in het voorjaar daalt de temperatuur nog erg snel. Dan is het handig als je een klein jasje bij je hebt als extra isolatie. Daarnaast zijn arm- en beenstukken ook geen overbodige luxe tussen de warme en koude dagen in.
2. Of juist te warm gekleed
Als je een tijdje niet hebt gefietst ben je een beetje het gevoel voor temperatuur verloren. Als het buiten fris is ga je al snel dik in de kleren. Maar zoals je vast weet, wordt het al snel te warm zodra je eenmaal bezig bent. De vuistregel is dan ook om pas winterkleding aan te trekken als je ademhaling versnelt wanneer je de deur uitstapt.
3. Geen rekening gehouden met het weer
In Nederland is het weer erg wisselvallig, maar gelukkig goed voorspelbaar! Met alle nieuwe weerapps kan je precies zien wanneer de zon doorbreekt, of wanneer het gaat regenen. Is er veel kans op buien? Neem dan een handig regenjasje mee die je kan opvouwen in je achterzak. In onze vorige blog over fietsen in de regen kan je precies lezen waar een goede jas aan moet voldoen.
4. Te ver willen gaan (na rust periode)
Heb jij even rust genomen tijdens de seizoenen in? Groot gelijk heb je! Maar vergeet niet dat je spieren ook in rust gaan. Daarom zijn de eerste dagen dat je fietst vaak wat zwaarder dan je gewend bent. Dit is geen probleem, maar zorg dat je niet meteen volle bak gaat. Dit vergroot niet alleen de kans op blessures, maar ook op de gevreesde hongerklop.
5. Te veel pasta (koolhydraten) eten
Op de koude dagen wil je eigenlijk dat je lichaam uit zichzelf lekker warm blijft. Dit kan je doen door veel pasta’s en snelle suikers te eten. Maar in de praktijk blijf je warmer van vet eten. Dit komt omdat koolhydraten simpel gezegd minder energie per gram bevatten dan vet. Vooral bij langere tochten zal je ook merken dat je door het eten van (gezonde) vetten meer energie hebt.
6. Niet voorbereid zijn op lekrijden
In het voorjaar zie je nog regelmatig troep op de weg liggen. Dit kan bijvoorbeeld strooizout zijn, of overgebleven landbouwklei. Uiteraard probeer je viezigheid zo veel mogelijk te vermijden, maar je kan niet alles zien aankomen. Daarom is het handig om toch één binnenband meer mee te nemen dan je normaal gewend bent. Dit omdat de kans op lekrijden groter is bij slecht weer.
7. Met licht fietsen
Hoewel de dagen langer worden, is het geregeld nog vrij plotseling donker. Vooral als je buiten de standaard kantoortijden om fietst. Probeer daarom verlichting mee te nemen om jezelf extra zichtbaar te maken. Ook als het met bakken uit de lucht komt vallen, is het verstandig om goede verlichting te gebruiken.