De 5 grootste geheimen in de fietskledingindustrie
- 22 oktober 2021
- 0 Comment(s)
Je kent vast wel iemand die alles weet over fietskleding. Maar heeft hij of zij het wel bij het juiste eind? Lees in deze blog de 5 grootste geheimen vanuit de fietskledingindustrie. En verlies nooit meer een discussie op de fiets!
1. Chinese kleding is niet goed
Een mooie start voor de 5 grootste geheimen in de fietskledingindustrie. Namelijk Chinese kleding! Dat zal wel niet goed zijn denkt menig mens. Dat is absoluut niet waar! Het is zeker zo dat er veel goedkope en kwalitatief lage kwaliteitsproducten uit China komen. Echter, je IPhone of Samsung telefoon (niet de minste producten) komen ook uit China. Zo komt de beste fietskleding tegenwoordig vaak ook uit het verre oosten. Sterker nog, bijna elk stuk fietskleding komt uiteindelijk uit Azië. De stoffen worden daar gemaakt, vervoerd en dan ergens anders in elkaar gezet. Zelfs de fietsers in de Tour du France rijden in Chinese kleding. Zo kan het dus zijn dat je beeld naar China negatief is, maar uiteindelijk komt bijna alles wat je dagelijks gebruikt gewoon uit China. Ook de meeste luxe producten. Neem 1 ding van ons aan, want in China weten ze heel goed hoe je kwaliteit produceert.
2. Polyester vs katoen
Katoen, het paradepaardje van de mode industrie. Of nog beter, organisch katoen! Veel en veel beter dan het polyester waar je sportkleding van gemaakt is. Wist je dat polyester gemaakt wordt van aardolie? Zo dan moet het wel echt vervuilend zijn. Echter, niets is minder waar. Katoen is zo ongekend vervuilend, omdat bij de teelt pesticiden worden gebruikt, water wordt verspild en land uitgewoond wordt. Polyester is dan ook niet de meest duurzame stof, al is het qua milieu impact vaak beter om Polyester te gebruiken dan Katoen. Polyester is herbruikbaar, gaat langer mee, hoef je niet te strijken en is breed toepasbaar.
3. Kwaliteit staat los van een merk
Dure merken zullen wel de beste kleding hebben, toch? Dat is echter helemaal niet waar. Uiteraard zullen we geen namen noemen of vingertjes wijzen. Het is alleen wel zo dat de duurste merken absoluut niet per se de beste kleding hebben. Vaak betaal je gewoon 2x zoveel dan ergens anders en zijn de verschillen vooral het design en de branding van een merk. Leuk om ergens bij te horen of een tof kledingstuk te hebben, maar staar je niet blind op prijs. Wist je dat een steengoede fietsbroek van 150 euro zomaar net zo goed kan zijn als eentje van een luxe merk van 300 euro. Stiekem wist je dit al, want zeg nou eerlijk, is die handtas van 5000 euro echt zoveel beter dan eentje van 300?
4. Made in Italy
En dan nummer 4 uit de 5 grootste geheimen van de fietskledingindustrie. Italiaanse fietskleding, want dat is wat je moet hebben. Tientallen jaren terug klopte die uitspraak en waren ze in Italië gewoon de beste in het maken van fietskleding. Langzaam aan veranderde dat naar, Italiaanse stoffen, omdat de productie meer en meer naar goedkopere landen verplaatste. Tegenwoordig wordt bijna alle fietskleding buiten Italië geproduceerd. Nu is het wel zo dat de Italiaanse kwaliteit in leven wordt gehouden en gelijk staat aan ‘’hoogwaardige kwaliteit’’. Echter, deze kwaliteit wordt vaak buiten Italië gemaakt, waardoor Italianen zich meer en meer toeleggen op het ontwerp en de kleding buiten Europa wordt gemaakt.
5. Gerecycled materiaal
De toekomst, zou je zeggen! Let alleen heel goed op, want het klinkt zo mooi en hergebruiken is altijd beter dan weggooien zou je zeggen. En dat klopt, tenzij het hergebruiken meer energie kost (en dus uitstoot) dan het opnieuw maken van een product. Stel dat je enorm veel inspanning en uitstoot moet doen om flessen bij elkaar te krijgen. Deze kan je uiteindelijk omzetten naar polyester en weer kleding van maken. Ga nooit blind uit van het goede en besef je dat gerecycled materiaal nogal eens als marketing trucje wordt gebruikt. Ga na wat de daadwerkelijke uitstoot is en kosten zijn om dit materiaal te maken. Je kan de flessen in Nederland verzamelen en terugsturen naar Azië om ze te recyclen en vervolgens weer de stof naar Nederland om een product van te maken. Dat schiet niet echt op, dus ga altijd voor producten die dichtbij de productie worden gerecycled wat ons betreft.