Hardloopuitrusting kiezen
- 2 april 2024
- 0 Comment(s)
Hoe kies je de perfecte hardloopuitrusting?
Hierbij een korte samenvatting over hoe je de perfecte hardloopuitrusting kiest voor jouw training en wedstrijden. We bespreken de volgende items met je: de temperatuur, boven uitrusting in de zomer, zomer basics onderstukken, tussenseizoen kleding, winterkleding, regenkleding, schoenen, voeding en drinken.
-
Waar kleed ik me voor?
Als eerste is het natuurlijk belangrijk om te kijken waarvoor je je kleed. Sport je in de zomer? Of heb je een wedstrijd midden in de winter? Zweet je van jezelf snel? Of koel je juist snel af tijdens je intervallen? Ren je een marathon of sprint je een klein stuk? Dit zijn allemaal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Plan vooruit en maak je ronde een stuk comfortabeler.
-
Boven uitrusting voor in de zomer
Als je met warm weer traint, raden we vaak aan om voor een shirt korte mouwen te gaan. Ook sportbh’s, singlets en polo’s zijn goed keuzes. Dit simpelweg omdat je hiermee nooit de fout in kan gaan. Het shirt biedt je voldoende verkoeling als dit nodig is en beschermt je ook nog eens tegen de zon. Ga wel voor een stof welke goed zweet doorlatend is en welke snel droogt. Ga je een aantal uur lang trainen? Dan kan het fijn zijn om een dun jasje mee te nemen voor het geval het afkoelt.
-> heb je de hele dag een felle zon? Een sportbril en/of pet kan dan een goede optie zijn.
-
Zomer basics als legging of short
Met warm weer heb je keuze uit verschillende opties qua onderstukken. Je kan gaan voor een korte legging, bikershorts, 7.5cm shorts of gewoon een losse broek kort. Kijk ook hierbij goed naar de zweetdoorlaatbaarheid en het ademend vermogen van de stoffen. Doe wat comfortabel voor je is. Test verschillende opties totdat je weet welk onderstuk het beste bij jou past. Wel raadzaam om te kijken of er zakken in je kleding zit. Dit is handig voor je telefoon, sleutels, geld en eventueel wat eten.
-
Tussenseizoen
Als het weer slechter wordt, kijk dan goed naar de voorspellingen. Wordt het kouder maar blijft het droog? Kies dan een bovenstuk als een hoodie, vest of jasje. Er zijn per seizoen verschillende jacks welke goed geschikt zijn. Ook kan je dit lekker combineren met een trainingsbroek en legging. Je kan je beter wat koeler kleden dan te warm, want door het rennen warmt je lichaam zich vanzelf op. De vuistregel is dat het net koud moet zijn als je de deur uit stapt.
-
Winter
De winter is écht het seizoen voor de laagjes. Zorg dat je bij koud weer meerdere lagen draagt. Hierdoor blijf je een goed isolerend effect hebben, zonder dat je extreem zware stoffen hoeft te dragen. Een kleine tip hierbij is wel om opvallendere kleding te dragen. Hierdoor blijf je goed zichtbaar ook op slechtere dagen. Een thermoshirt kan vaak ook niet ontbreken als onderlaag. Denk daarnaast altijd aan een winter jack om je trainingen draaglijk te maken.
-
Regen
Tijdens de regen is het fijn om een licht regen afstotend jasje te dragen. Check wel goed of je een jack hebt welke ook zweet doorlaat. Niets is zo vervelend als een klamme jas die zowel nat van buiten als binnen is. Waait het ook hard? Dan kan het fijn zijn als het jack niet te los zit, dan kan je nog gebruik maken van je aerodynamica. Tegenwoordig heb je verschillende running-jacks welke zowel wind- als regen afstotend werken.
-
Schoenen
De outfit maakt natuurlijk de atleet. Misschien wel net zo belangrijk als de kleding, namelijk de schoenen. Zoek voor genoeg demping en een zool welke past bij jouw afwikkeling (ook wel pronatie genoemd). Kijk online voor de beste tips of vraag het in de winkel.
-
Voeding en drinken
Misschien niet iets waar je direct aan denkt als je gaat rennen, maar wel een belangrijk punt van je uitrusting. Ren je lange afstanden? Dan kan het nooit kwaad om iets van licht opneembare voeding bij je te dragen. Dit is altijd handig mocht je onverhoopt een hongerklop krijgen. Ook heb je meerdere (kleine)bidons welke je eenvoudig kan meenemen. Of plan je route slim zodat je langs plekken komt waar je wat kan drinken of eten mocht dit nodig zijn. Neem altijd wat geld mee voor noodgevallen.
Kortom, geniet vooral van je ronde en probeer wat fijn voor jou werkt. Wissel verschillende kledingopties af om zo de perfecte outfit voor je samen te stellen. Hopelijk weet je nu hoe je de perfecte hardloopuitrusting kan kiezen.