Fiets onderhoud, doe jij het wel goed?
- 8 januari 2020
- 0 Comment(s)
Welkom bij een nieuwe blog na het succes van de vorige blog. Het goed onderhouden van een racefiets of mountainbike wordt vaak enorm onderschat. Zonde! Je fiets heeft je vast en zeker flink wat gekost en verdient een goed onderhoud. In deze blog geef ik je wat tips over het goed onderhouden van je fiets.
Voor elke rit
Bekijk vooraf aan elke rit of je bandenspanning in orde is. Wees er daarnaast van verzekerd dat je wielen goed vastzitten en dat je remmen en kabels in orde zijn. Als laatste is het verstandig om je tandwielen en trapas even goed te bekijken en de werking ervan te testen. Dit kost je weinig tijd, maar voorkomt decepties tijdens het fietsen!
Na elke rit
We adviseren je om achteraf altijd de banden te controleren op glas en splinters. Vergeet hierbij niet te kijken naar de zijkanten van de banden. Daarnaast is het handig om na elke 300 kilometer je ketting te smeren met ‘’dry lube’’ voor droge omstandigheden en ‘’wet lube’’ voor natte en modderige omstandigheden. Mocht het zo zijn dat je ketting piept en kraakt, wacht dan niet en smeer je ketting direct. Zorg er daarnaast ook voor dat je direct na elke rit je ketting schoonmaakt met de tuinslang of een oude doek. ECHT DOEN! Een ketting slijt snel en is erg vatbaar voor roest. Als je je fiets schoon wegzet zal dit positief werken op de levensduur van je ketting.
Eens per maand
We raden je aan om elke maand je fiets in z’n geheel goed te reinigen. Controleer hierbij ook goed de ketting. Zijn er tandjes of schakels versleten? Niet twijfelen en vervangen! Inspecteer ook altijd de derailleur, kabels en remmen. Je doet er goed aan om deze ook allemaal even te smeren. Verder raden we je ook aan om je trappers en schoenplaatjes goed te bekijken en te smeren. En controleer de volgende onderdelen of ze nog vast zitten: Stuurpen, stuurbout, zadelpen, trappers, tandwielen, bidonhouder, remkabels, derailleur, rembouten, remklauwen en je wielen.
Elk jaar
Bekijk elk jaar goed of je frame schade heeft opgelopen en laat dit indien nodig herstellen. Loop je fiets daarnaast na op gebogen onderdelen en vervang deze. En na meer dan 10000 km raden we je aan om je rem- en schakelkabels te vervangen. Daarnaast is het ook raadzaam om dan je lagers (indien mogelijk) te vervangen. Mocht je nou vaak door de regen en viezigheid of op de mountainbike rijden doe dit dan vaker.
Tot slot
De tips voor het onderhoud zijn allemaal benaderingen en we gaan er met dit advies vanuit dat je op wekelijkse basis fietst. Mocht je nou totaal niet handig zijn met het onderhoud, breng je fiets dan naar een fietsenmaker die hierin gespecialiseerd is.